Impactbeleggen niet alleen voor ‘groene gekkies’

bij

03-06-2015 19:01 | Door: Thijs ten Brinck

Het radioprogramma BNR Newsroom organiseerde een debat over de betekenis, zin en onzin van ‘impactbeleggen’. Kopstukken van Triodos en Actiam gingen de discussie aan met elkaar en het publiek. ​

Lesje impactbeleggen bij #newsroom #fd #bnr

— Léon Bouwman (@leonmbouwman) 1 juni 2015

Impactbeleggers gaan voor investeringen die een positieve invloed hebben op het milieu, de maatschappij of het klimaat. Deze vorm van beleggen gaat verder dan duurzaam of verantwoord beleggen, beleggingsvormen die vooral niet-duurzame investeringen uitsluiten.

Van algemeen bekende en geaccepteerde definities is overigens nog geen sprake. Peter Paul de Vries, CEO van investeerder Value8 en voorheen voorzitter van de Vereniging voor Effectenbezitters, kende de term impactbeleggen bijvoorbeeld nog niet. 

En dat terwijl verantwoord en duurzaam ondernemen bij oms in de genen zit! #bnr #newsroom https://t.co/EXveMKwVQE

— peterpauldevries (@peterpaul_vries) 1 juni 2015

Bij impactbeleggingen wordt er bijvoorbeeld geld gestoken in microfinancieringen voor duurzame landbouwprojecten in ontwikkelingslanden, maar ook een Nederlandse speciaalbierproducent, die brouwt met zonne-energie, komt in aanmerking. Ook directe investeringen in grotere zonne- en windparken worden onder de noemer impactbeleggingen geschaard.

Kosten

Marilou van Golstein Brouwers, directeur van Triodos Investment Management, merkt op dat impactbeleggen, ook als de impact zelf overduidelijk is, flinke inspanningen vergt. En ook dat er grote verschillen zijn tussen de impactbeleggingen. De kosten die duurzame beleggingsfondsen voor het beheren van vermogen in rekening brengen liggen mede daarom vaak iets hoger dan gemiddeld.

Van Golstein Brouwers @TriodosNL: Investeren in ontwikkelingsland is intensiever dan in een bioboer in Nederland. #Newsroom

— WattisDuurzaam.nl (@WattisDuurzaam) 1 juni 2015

Wilco van Heteren, directeur van rating en onderzoeksbureau Sustainalytics, zegt dat het moeilijk soms moeilijk is greenwashing door te prikken. Bij Van Heteren gaan alarmbellen rinkelen als hij geen direct contact krijgt met de bestuurders van ondernemingen: “Als je niet verder komt dan desk duurzaam ondernemen dan kan dat een gatekeeper zijn om de lastige vragen weg te houden bij het bestuur.”

Marc van Baal van FollowThis benoemt, vanuit de zaal, ook de impact die te behalen is door te investeren in bedrijven die nog niet vol op duurzaamheid inzetten. Juist bij grote multinationals als Shell is er veel kennis, capaciteit en geld beschikbaar om de energietransitie te versnellen. Actieve aandeelhouders kunnen zo ook bij goed renderende bedrijven een impact maken. FollowThis liet zich eerder nadrukkelijk horen op de recente aandeelhoudersvergadering van Shell.

De uitzending van BNR Newsroom is terug te luisteren via de site van BNR.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Foto: Jinx!, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen