OESO: “Afschaffen subsidies beter voor milieu én portemonnee”

OESO: “Afschaffen subsidies beter voor milieu én portemonnee”

15-09-2011 12:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse overheid kan zorgen voor een schoner milieu en tegelijkertijd bezuinigen, wanneer het milieuschadelijke subsidies afschaft. In 2010 bedroegen deze subsidies 5 tot 10 miljard euro in de sectoren energie, verkeer en landbouw.

Dit is een bewering van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De organisatie vindt dat milieuschadelijke subsidies een verkeerd prijssignaal afgeven. Milieuvervuiling wordt hiermee niet bestraft, maar juist beloond.

Eén van de milieuschadelijke subsidie die door de overheid afgeschaft kan worden is rode diesel. Deze diesel wordt gebruikt door voertuigen die niet onder wegverkeer en pleziervaart vallen. Door deze subsidie te schrappen kan de overheid 235 miljoen euro per jaar besparen.

De OESO adviseert de Nederlandse overheid om sommige subsidies zelf af te schaffen, terwijl andere subsidies beter op Europees niveau aangepakt kunnen worden. Hierdoor worden grenseffecten vermeden en wordt voorkomen dat Nederlandse bedrijven minder goed kunnen concurreren met bedrijven uit andere Europese landen.

Bron: Duurzaamopweg.nl

Foto: Alejandro Espinosa

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen