Pensioenfondsen geen duurzame toppers

Pensioenfondsen geen duurzame toppers

03-05-2012 14:54 | Door: Katjana Cabenda

Nederlandse pensioenfondsen investeren gemiddeld nog geen half procent van hun vermogen rechtstreeks in duurzame energie. Dit terwijl ruim de helft van de Nederlanders wil dat hun pensioengeld duurzaam wordt belegd.

Uit een onderzoek van Natuur en Milieu blijkt dat de grootste fondsen in Nederland “niet tot de klimaatvriendelijke toppers” behoren. Gezamenlijk hebben de fondsen een wereldwijd beleggingsvermogen van €750 mrd – waarvan gemiddeld nog geen half procent rechtstreeks in duurzaamheid wordt belegd.

Dit contrasteert scherp met de ruim 55 procent van de Nederlandse bevolking die wil dat hun pensioengeld wel (deels) belegd wordt in windmolens en zonnepanelen.

Daarbij moet worden aangetekend dat vier van de vijf Nederlanders wil dat hun pensioenfonds veilig wordt belegd. Dit blijkt uit de onderzoeksresultaten van Natuur en Milieu. Investeringen in schone energie worden vaak gezien als meer risicovol.

Maar de roep is sterk. Een meerderheid (70 procent) van de Nederlanders vindt maatschappelijk verantwoord beleggen belangrijker dan het behalen van een maximaal rendement (43 procent).

Inconsequentie

Duurzaam beleggen levert intrinsieke voordelen op, voor zowel individuele beleggingen en beleggingsfondsen. Jeroen Jansen, CEO van ASN Bank verduidelijkte: “Dit verkleint het risico op milieumissers en mensenrechtenschendingen, waardoor het maatschappelijk draagvlak wordt vergroot. Dat komt in veel gevallen het financieel-economisch rendement ten goede.”

Ook Natuur en Milieu stelt dat het financiële rendement van duurzaam beleggen het rendement van traditioneel beleggingsbeleid evenaart. Toch blijkt van een samenhangend klimaatvriendelijk beleggingsbeleid in Nederland nu geen sprake.

Op het moment zijn de meeste Nederlandse pensioenfondsen inconsequent op gebied van duurzaamheid, aldus Natuur en Milieu. Naast dat BPL, het bedrijfspensioenfonds voor de landbouw, aanzienlijke investeringen doet in schone bedrijven, belegt het ook in vervuilende teerzandolie en steenkool. Ook het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, doet meer beleggingen in vervuilende producten dan rechtstreeks in hernieuwbare energie.

Natuur en Milieu wil Nederlandse pensioenfondsen er toe bewegen hun vermogen en hun maatschappelijke positie inzetten om de ontwikkeling van duurzaamheid te bevorderen.

Bron: Natuur & Milieu

Foto: John Flinchbaugh

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Katjana Cabenda

Katjana Cabenda is redacteur bij DuurzaamBedrijfsleven.nl. Duurzaamheid: voor velen tot nog toe verbonden aan een groot vraagteken. Heldere communicatie over concrete duurzame zaken, dat is waar ik voor ga. Om duurzaamheid, voor iedereen tastbaar én dus bereikbaar te maken.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen