China start CO2-handel, globale doorbraak gloort

China start CO2-handel, globale doorbraak gloort

12-10-2012 11:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 China gaat in 2013 beginnen met zeven pilotprogramma’s voor CO2-uitstootrechten. Het kan de inleiding zijn van een wereldwijde doorbraak.

De op een na grootste economie ter wereld gaat begin volgend jaar in zeven industriegebieden aanvangen met de emissiehandel. Een nationaal systeem kan geïmplementeerd worden in 2015.

Vooralsnog gaat het om 700 mln ton aan CO2-besparing. In vergelijking met het Europese emissiesysteem, dat 2,1 mrd CO2 ton aan CO2 omvat, is dat nog bescheiden.

“Het Chinese CO2-systeem kan inhaken op andere internationale handelssystemen, zodat de puzzel van een internationaal klimaatveranderingakkoord in 2015 dichterbij voltooiing is,” zei John Connor, CEO van Climate Bridge, een internationale organisatie die ruim 180 CO2-reductie projecten in Azië leidt.

Doorbraak

Als het aan China ligt zijn de pilotprogramma’s een klein begin. Aan het eind van dit decennium wil China 45 procent minder CO2 uitstoten ten opzichte van 2005.

“China is lang gebruikt als een excuus voor landen met meer ontwikkelde economieën om vertraagd in actie te komen,” verklaart Connor. “Met oog op de huidige ontwikkelingen is dat steeds moeilijker, zoniet, onmogelijk.”

Bron: Bloomberg Foto: Jakob Halun 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen