ASN Live: Design voor duurzaamheid

ASN Live

05-06-2015 09:16 | Door: Thijs ten Brinck

Van een modulaire smartphone, via cradle2cradle-toiletpapier tot veilig en duurzaam licht voor ontwikkelingsgebieden. Die innovaties kwamen allemaal aan bod tijdens ASN Live in Eindhoven.

Na eerdere edities in Groningen, Zwolle en Nijmegen presenteerde ASN Bank in de Nederlandse designhoofdstad een programma over ontwerpen en duurzaamheid. ASN Live in Eindhoven werd gepresenteerd door Leon Verdonschot.

Invloed in Eindhoven

De ASN Bank heeft in het verleden twee belangrijke wapenfeiten in Eindhoven verricht. In de jaren tachtig was ASN betrokken bij de redding van auto- en vrachtwagenfabrikant DAF. “Nu zou dat niet meer passen in ons klimaatbeleid”, zei directeur Jeroen Jansen van de ASN Bank in zijn inleiding.

Ook stuurde ASN er bij Philips jarenlang op aan om een belang in een bedrijf af te stoten dat was betrokken bij de bouw van het gevechtsvliegtuig JSF. “Uiteindelijk deed Philips dat, naar eigen zeggen mede dankzij ons aandringen”, zegt Jansen. “Toen konden we Philips goedkeuren voor onze beleggingsfondsen.”

Jonge generatie ontwerpers

Ad van Berlo, deeltijdhoogleraar aan de TU Eindhoven en oprichter van het ontwerpbureau VanBerlo, signaleert dat bedrijven steeds meer letten op grondstofgebruik. Vooral vanwege het kostenaspect, naar specifieke duurzaamheidsadviezen is volgens hem nog weinig vraag.

“Een uitzondering is Van Houtum, dat vanuit de cradle-to-cradle-filosofie producten voor toilethygiëne maakt”, zegt Van Berlo. “Van Houtum laat zien dat duurzaamheid alleen werkt als de directie op het hoogste niveau het belangrijk vindt.”

Volgens Martijn Paulen, directeur van Dutch Design Week, is de nieuwe generatie wel betrokken bij duurzaamheid. “Ze vinden het belangrijk de wereld leefbaarder, gezonder en duurzamer te maken.” 

Veranderingsvermogen is volgens de beide designers belangrijk voor bedrijven. De modulaire smartphone Phonebloks, in Eindhoven ontworpen door Dave Hakkens en inmiddels opgepikt door Google, noemen zij als een sterk voorbeeld.

Hieronder een korte samenvatting van ASN Live in Eindhoven. De volledige gespreken zijn hier terug te kijken

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: ASN | Foto: ASN

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen