Miljoenen Nederlands pensioengeld voor Duits windpark

Windenergie

18-06-2015 09:38 | Door: Thijs ten Brinck

Het pensioenfonds voor de Nederlandse zorg neemt samen met de Australische investeerder Macquarie Capital een aandeel van bijna 50 procent in het Duitse offshore windpark Baltic 2.

Het Baltic 2 windpark, in de Oostzee bij de Duitse grens met Denemarken, heeft 80 windturbines met een totale capaciteit van 288 megawatt. Het park zal genoeg stroom leveren voor ongeveer 340.000 Duitse huishoudens.

“Met Baltic 2 realiseren we een goed financieel rendement en zetten we met onze infrastructuur-beleggingen weer een nieuwe stap in het verduurzamen van de energie-infrastructuur van Europa”, zegt Frank Roeters van Lennep, hoofd Infrastructuur bij PGGM. “Onze klanten ondersteunen investeringen in de energietransitie voluit.’’

Hoeveel PGGM precies investeert is niet bekend gemaakt. Wel is bekend dat de Australische investeerder Macquarie eerder € 720 mln betaalde voor een aandeel van 49,89 procent in het windpark op zee. De ontwikkelaar van het park Duitse energiebedrijf EnBW blijft met 50,11 procent net de grootste aandeelhouder

PGGM en ABP in offshore wind

Dennis van Alphen, investment-director infrastructuur van PGGM, zegt in de Volkskrant dat de pensioenbeheerder ook overweegt in het nieuwe Nederlandse offshore windpark bij Borssele te investeren.

Daarmee volgt PGGM mogelijk de collega’s van pensioenfonds ABP. Het Nederlandse pensioenfonds voor de overheid en het onderwijs kondigde in maart 2015 aan enkele honderden miljoenen te steken in dit windpark dat in totaal een omvang van 1.400 megawatt krijgt.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Volkskrant, PGGM, Welt | Foto: Archangel12, Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen