Duurzaamheidsrapportages missen groter plaatje

Duurzaamheidsrapportages missen groter plaatje

07-11-2012 14:16 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duurzaamheidsrapportages zijn de norm geworden. Bedrijven moeten echter waken voor een te beperkte focus.

Daarvoor waarschuwt een rapport van het Amerikaanse consultancybureau Two Tomorrows dat duurzaamheidsrapportages onder de loep heeft genomen.

Het positieve nieuws is dat bedrijven in de afgelopen jaren steeds transparanter zijn geworden. Praktisch elke bedrijf legt minimaal één keer per jaar verantwoording af over zijn duurzame prestaties in een duurzaamheidsrapportage. Jaarlijks stijgt het aantal indicatoren waarover de bedrijven rapporteren. Daarnaast worden doelen steeds concreter benoemd.

Duurzaamheidsrapportages anno 2012 zijn verworden tot een verplichte invuloefening onder druk van stakeholders. Todd Cort, CEO Two Tomorrows

Neiging tot navelstaren

Weinig op aan te merken lijkt het. Toch heeft het Two Tomorrows kritiek op de huidige vorm van rapporteren omdat de huidige focus beperkt blijft tot thema's en gevolgen die horen binnen de directe invloedssfeer van het bedrijf. Bedrijven zijn louter gericht op hun eigen prestaties en hebben geen oog voor de context waarbinnen ze opereren. "Duurzaamheidsrapportages anno 2012 zijn verworden tot een verplichte invuloefening onder druk van stakeholders", aldus Todd Cort CEO van Two Tomorrows.

Huidige duurzaamheidsrapportages zijn weliswaar volwassen stukken vol met meetbare data, kritische succesfactoren en concrete doelstellingen. Maar er ontbreekt iets fundamenteels, de waarom- en waartoe-vraag. Door een nauwe focus op eigen prestaties verliezen bedrijven het grotere plaatje uit het oog, aldus Todd Cort. Het gevaar daarbij is dat het lijkt alsof we op de juiste weg zitten terwijl dat niet altijd de realiteit is. Een voorbeeld daarvan is een van 's werelds grootste problemen; water. Wanneer je allerlei afzonderlijke duurzaamheidsrapportages leest lijkt het alsof er duidelijke verbeteringen zijn, de realiteit is echter anders.

Door een nauwe focus op eigen prestaties verliezen bedrijven het grotere plaatje uit het oog.

Rapporteren van de toekomst

Bedrijven zijn verantwoordelijk voor hun eigen handelen, maar het is juist de gezamenlijke inspanning van bedrijven waar de sleutel ligt tot een meer duurzame wereld. Two Tomorrows is dan ook voorstander van een nieuwe, integrale vorm van rapporteren. Bedrijven moeten dus niet alleen hun eigen impact analyseren, maar ook kijken naar die van hun partners en stakeholders.

Cort wil bedrijven stimuleren de volgende stap te zetten en te laten zien hoe hun prestaties passen in de context van wereldwijde uitdagingen. Duurzaam rapporteren zou niet als een verplichting moeten worden gezien, maar als een kans. Een kans om de grote uitdagingen van deze tijd waar bedrijven en samenleving voor staan gezamenlijk aan te pakken, aldus het rapport.

Duurzaam rapporteren zou niet als een verplichting moeten worden gezien, maar als een kans.

Bron: Greenbizz.com

Foto: Jacqueline.poggi

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen