AXA, Allianz, Aviva: klimaat heeft grote impact op zorg

fietser

02-07-2015 10:21 | Door: Thijs ten Brinck

Grote zorgverzekeraars maken zich zorgen over de directe en indirecte kosten van klimaatverandering. Naast natuurrampen brengt opwarming ook gezondheidsrisico’s met zich mee.

Het medisch wetenschappelijk tijdschrift The Lancet publiceerde recent een rapport over de gezondheidsrisico’s van klimaatverandering. Drie topmannen van de grote internationaal actieve verzekeraars AXA, Allianz, Aviva onderschrijven de conclusies van het rapport in een brief aan Businessgreen.

“Klimaatverandering kan de grote vooruitgang in de wereld van de gezondheid in de afgelopen decennia terugdraaien”, zegt Anthony Costello, vice-voorzitter van de commissie die het Lancet-rapport opstelde, tegen Businessgreen. “Maar onze analyse toont aan dat maatregelen die klimaatverandering tegengaan, ook de gezondheid ten goede komen.”

Rampen en luchtvervuiling

De opwarming van de aarde heeft volgens klimaatwetenschappers niet alleen invloed op de frequentie en de hevigheid van natuurrampen als orkanen en overstromingen. Klimaatverandering beïnvloedt ook de gezondheid van de hele wereldbevolking. Ouderen en chronisch zieken bezwijken in hittegolven, en de verspreiding van besmettelijke ziekten neemt toe. 

Milieumaatregelen zoals op de fiets naar het werk, minder vlees eten of kolencentrales vervangen door duurzame energiebronnen, hebben volgens The Lancet positieve gevolgen voor het klimaat en de volksgezondheid.

Klimaattop Parijs

Tussen 2003 en 2013 zijn de zorgkosten wereldwijd verdubbeld, zeggen de verzekeraars AXA, Allianz, Aviva. Als directe en indirecte kosten als gevolg van klimaatverandering worden meegerekend in kostenramingen voor de toekomst, komen zorgverzekeraars voor grote uitdagingen te staan.

De wetenschappers achter het rapport in The Lancet en de drie grote verzekeraars roepen de VN-lidstaten op om de gezondheidseffecten mee te wegen tijdens de klimaattop in Parijs, eind dit jaar. Eerder riep een Britse commissie zorgverzekeraars en ziekenhuizen op om de investeringen in fossiele energiebedrijven en -projecten terug te trekken.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: The Lancet, BusinessGreen | Foto: Sascha Kohlmann, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen