Al ruim € 100 mln in Nederlandse deeleconomie en crowdfunding

greenwheels

06-07-2015 09:59 | Door: Thijs ten Brinck

Steeds meer geld stroomt in Nederland via onconventionele paden. ING becijfert dat er tot € 60 mln in de Nederlandse deeleconomie omgaat. Douw&Koren telt al bijna € 50 mln aan crowdfunding in 2015.

Adviesbureau Douw&Koren brengt sinds 2011 data van alle Nederlandse crowdfundplatforms bij elkaar. In de eerste helft van 2015 is er volgens het bureau in totaal € 49 mln via de sites opgehaald, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

“Crowdfunding blijft groeien door bijdragen van een steeds groter wordende groep van inmiddels tienduizenden mensen”, zegt Gijsbert Koren van Douw&Koren. Crowdfunding is daarmee volgens Koren de grootste vorm van alternatieve financiering voor creatieve en maatschappelijke projecten en ook voor ondernemingen.

Het platform DuurzaamInvesteren is volgens oprichter Enrique Aparicio Torres het grootste financieringsplatform voor hernieuwbare energie in Nederland. Torres: “Voor 2015 voorzien wij een verviervoudiging ten opzichte van 2014.”

Half miljoen Nederlanders

In 2014 hebben 550.000 huishoudens iets tegen betaling geleend of uitgeleend in Nederland. Dat blijkt uit een studie van de ING Bank. 

Hoewel de omvang van de Nederlandse deeleconomie met naar schatting € 40 mln tot € 60 mln nog relatief gering is, heeft de deeleconomie wel invloed. In sectoren waar delen in opkomst is daalt het gemiddelde prijsniveau. 

“Over wat de ‘deeleconomie’ precies is, bestaan veel verschillende ideeën”, zegt ING-econoom Senne Janssen. “Allerlei online initiatieven die het delen van spullen en diensten tussen consumenten onderling gemakkelijk maken, worden soms terecht, maar soms ook onterecht tot de deeleconomie gerekend.”

Vooral huizen, auto’s en gereedschap worden veel gedeeld. Via platforms als AirBnB, Snappcar en Peerby. Aanbieders zijn daarbij volgens de bank idealistischer dan de afnemers. Mensen die iets te delen aanbieden, doen dat vaak om verspilling tegen te gaan. De afnemende groep leent vooral omdat het goedkoper is.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Douw&Koren, ING | Foto: DennisM2, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen