Nederlandsche Bank viert lustrum groen geld

Nederlandsche Bank viert lustrum groen geld

14-11-2012 16:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Al vijf  jaar werken Solidaridad en De Nederlandsche Bank (DNB) samen om duurzame katoen te gebruiken voor het maken van onze bankbiljetten.

Dat katoen gebruikt wordt voor het maken van onze kleding weten de meeste mensen wel, maar wat veel mensen niet weten is dat ook onze eurobiljetten gemaakt worden van katoen.

Al in 2005 deden non-gouvernementele organisatie Solidaridad, vakbondsorganisatie CNV jongeren en  interkerkelijke organisatie voor internationale samenwerking Icco een oproep aan DNB voor het gebruik van duurzame katoen in onze eurobankbiljetten. De organisaties kregen gehoor , sinds  2007 maakt DNB deels gebruik van duurzame katoen.

Minder chemicaliën en fair trade

De duurzame katoen die DNB gebruikt staat garant voor een milieuvriendelijke productie. Dat wil zeggen dat vooral het gebruik van water en chemicaliën voor de productie van katoen is teruggedrongen. Daarnaast werkt Solidaridad aan fair trade, waardoor boeren een eerlijke prijs voor hun katoen en een stabiel inkomen krijgen.

Verdriedubbeling

In 2007 werd er voor de productie van tieneurobiljetten 31 ton aan duurzame katoen gebruikt. In 2011 verdriedubbelde deze hoeveelheid tot 96 ton. Ongeveer 30 procent van de bankbiljetten die door DNB gedrukt worden bevatten duurzaam katoen. De meerprijs die DNB betaalt voor de inkoop van het duurzame katoen wordt besteed aan projecten van Solidaridad in o.a. Afrika en India om katoenboeren te organiseren en te trainen.

 

Bron: Solidaridad

Foto: Images Money

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen