Wereldwijd bijna € 600 mrd in duurzame obligaties

hsbc

13-07-2015 09:53 | Door: Thijs ten Brinck

Het Climate Bonds Initiative en de bank HSBC hebben becijferd dat er over de hele wereld $ 598 mrd in obligaties met een duurzaam investeringsdoel omgaat. Dat is 20 procent meer dan in 2014.

Green Bonds, obligaties met een speciaal groen label, zijn in opmars. In 2013 is er € 11 mrd van deze obligaties uitgegeven, in 2014 € 37 mrd en voor dit jaar lopen de schattingen van € 70 mrd tot € 100 mrd.

Volgens een rapport dat het Climate Bonds Initiative (CBI) heeft opgesteld in opdracht van de Britse bank HSBC is de omvang van markt voor duurzame obligatie-investeringen echter bijna tien keer groter dan alleen de obligaties met een specifiek groen label.

“Dit rapport laat zien dat er op grote schaal  investeringskansen zijn voor beleggers die zich zorgen maken om klimaatverandering”, zegt Sean Kidney, CEO van het CBI. “Deze obligaties voldoen aan duurzaamheidseisen, hebben een goede kredietbeoordeling en brengen geld op voor de investeerders”.

Climate aligned bonds

Volgens schattingen van het CBI is er op dit moment bijna € 66 mrd aan groene obligaties in omloop. Daarbovenop noemt de organisatie een totaal van € 532 mrd aan climate aligned bonds.

Climate aligned bonds zijn obligaties die, zonder green bond label, zijn uitgegeven door organisaties die voor meer dan 95 procent investeren in activiteiten die volgens het CBI het klimaat ten goede komen.

Het overgrote deel van deze obligaties, 70 procent, wordt uitgegeven om transport te verduurzamen, 20 procent wordt geïnvesteerd in hernieuwbare energie en ook energie efficiënte bouw en recycling vallen onder de definitie.

Met net geen € 600 mrd is de obligatiemarkt voor investeerders die streven naar een duurzaam portfolio 20 procent gegroeid ten opzichte van 2014. Een derde van de groei komt uit obligaties die zijn uitgegeven met een green bond label.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Climate Bonds Initiative | Foto: Elliott Brown, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen