Nieuwe climatebonds-standaard in de maak

koren

21-07-2015 09:39 | Door: Thijs ten Brinck

De vraag naar en het aanbod van green bonds groeien snel. Maar over wat een groene obligatie groen maakt, zijn de meningen verdeeld. Het Climate Bonds Innitiative wil daar een einde aan maken.

Bedrijven en organisaties zijn in grote lijnen vrij om een groen label te plakken op obligaties die ze uitgeven. Echt grote schandalen heeft die vrijheid nog niet opgeleverd, maar de spelers op de groeiende markt voor groene obligaties vragen om duidelijkheid en heldere definities. 

“Standaarden zijn essentieel voor het opschalen van de greenbond-markt”, zegt hoofd Responsible Investment Abigail Herron van de Britse investeerder Aviva op de website van het Climate Bonds Initiative. “Alleen zo kan het volledige potentieel vervuld worden.”

Het Climate Bonds Innitiative (CBI), een stichting met inmiddels ongeveer 80 organisaties en indirect ruim $ 30.000 mrd aan vermogen achter zich, presenteert een conceptversie van zo’n duidelijke standaard. Het is een doorontwikkeling van een eerder beoordelingsmodel van de organisatie.

Werkgroep vraagt om input

De nieuwe standaard is volgens het CBI praktischer en efficiënter in het gebruik en richt zich sterker op rapportage over de investeringen die met groen schuldpapier worden gedaan.

“De nieuwe versie van de Climate Bonds Standard geeft investeerders heldere handvatten om de groene claims van bedrijven te beoordelen, en verschillende investeringsopties met elkaar te vergelijken”, zegt Herron. “Het is een zeer welkome ontwikkeling.”

De draft-versie van de Climate Bonds Standard V2.0 is hier te downloaden. De organisatie vraagt het investeerderspubliek om mee te denken. In oktober wordt de definitieve standaard gepubliceerd.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: CBI | Foto: James Rickwood, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen