Aviva steekt € 3,5 mrd extra in duurzame bedrijven

kolencentrale

28-07-2015 07:09 | Door: Thijs ten Brinck

De Britse verzekeraar Aviva kondigt aan € 3,5 mrd extra in duurzame bedrijven te investeren. Tegelijkertijd dreigt de verzekeraar zijn investeringen in verschillende fossiele energiebedrijven terug te trekken. ​

Aviva, een grote verzekeraar en vermogensbeheerder, heeft aangekondigd de komende vijf jaar elk jaar £ 500 mln (€ 700 mln) extra in duurzame energie en energie-efficiëntie te investeren. Mark Wilson, CEO van Aviva, deed de toezegging in een speech waarin hij vooruitkijkt naar de klimaatconferentie in Parijs, eind 2015.

“Het mag geen praatfeestje worden in Parijs, met grote compromissen en een prachtig maar nietszeggend statement op het eind”, zegt Wilson. “Aan klimaatrampen die eens per honderd jaar voorkomen zijn we £ 100 mln per keer kwijt. In 2013 hadden we al twee van dit soort ‘zeldzame’ rampen.”

Klimaatverandering zal bedrijven, in een scenario waarin de temperatuur met gemiddeld zes graden Celsius oploopt, jaarlijks $ 13.800 mrd kosten, zegt Wilson. Dat is volgens de topman niet meer te verzekeren.

Divesteren uit fossiele energie

Naast de aankondiging om te investeren in duurzame bedrijven, zet Aviva ook een grote stap om zijn eigen blootstelling aan klimaatrisico’s en de carbon-bubble te verkleinen.

Veertig bedrijven in de steenkoolsector krijgen van de verzekeraar één jaar de tijd om serieus werk maken van investeringen in CO2-reductie, bijvoorbeeld via CO2-afvang en -opslag (CCS). Doen de bedrijven naar de smaak van Aviva te weinig, dan trekt de verzekeraar zijn investeringen terug.

Aviva heeft in totaal ruim € 420 mrd aan vermogen in beheer. Eerder wees het bedrijf, samen met concurrenten, al op de gevaren van klimaatverandering die specifiek op de volksgezondheid en zorgverzekeringen betrekking hebben.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Aviva, Financial Times | Foto: Martin Nikolaj Bech, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen