RWE investeert € 30 mln in start-up voor accusystemen

13-08-2015 14:31 | Door: Dimitri Reijerman

Energiebedrijf RWE steekt € 30 mln in de Amerikaanse start-up Stem. Het bedrijf maakt accusystemen met het oog op kostenbesparingen in met name kantoorpanden.

Met de nieuwe investeringen, in totaal € 45 mln, kan Stem mogelijk ook in Europa zijn producten aan de man brengen. In de VS ontwikkelt Stem systemen voor energieopslag. Zelfontwikkelde software kan binnen een gebouw een piek in de vraag naar elektriciteit herkennen en overschakelen op stroom uit de Stem-accu's. In bepaalde gevallen kan de software ook de energiebehoefte voorspellen.

De accu's koopt Stem in bij verschillende accufabrikanten. Ze worden opgeladen met stroom afkomstig van zonnepanelen of, tijdens daluren, het stroomnet.

Besparen op piekvraag

Omdat bedrijven in verschillende Amerikaanse staten bij een piekvraag naar elektriciteit flink meer moeten betalen aan het energiebedrijf, kan een onderneming geld besparen door Stem-accu's in zijn pand te installeren. Daarnaast dienen de opslagsystemen als back-up-accu's bij stroomstoringen.

De Duitse energiereus RWE ziet brood in Stem: tijdens een nieuwe investeringsronde heeft RWE € 30 mln in de nog jonge onderneming gestoken. Ook krijgt het Duitse bedrijf een zetel in de raad van bestuur van Stem.

De samenwerking opent voor Stem de deur naar de Europese markt. RWE krijgt op zijn beurt toegang tot technologie die potentieel een plotse vraag naar elektriciteit kan opvangen, een noodzaak bij de ontwikkeling van smart-grids.

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Stem | Foto: Foto: Oran Viriyincy, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) / Stem

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen