Medici willen dat grote NGO desinvesteert in fossiele sector

17-08-2015 12:26 | Door: Dimitri Reijerman

Bijna duizend professionals uit de gezondsheidszorg hebben de Britse liefdadigheidsorganisatie Wellcome Trust opgeroepen te desinvesteren in de fossiele sector.

De medici, waaronder vooraanstaande professors en doktoren uit diverse landen, stellen dat 'doe geen kwaad' een van de belangrijkste principes uit de medische ethiek is. Klimaatverandering, mede het gevolg van het verstoken van fossiele brandstoffen, is daar mee in strijd, zo stellen de ondertekenaars in een open brief. De Wellcome Trust, een Britse liefdadigheidsorganisatie die met miljarden euro's in kas medische onderzoeken subsidieert, heeft grote belangen in de fossiele sector.

Volgens de opstellers van de brief zorgt klimaatverandering niet alleen voor extreem weer, conflicten en water- en voedseltekorten, maar ook voor meer ziektes. Hierdoor riskeert de medische wereld de vooruitgang die de afgelopen decennia is behaald te verspelen, zo is te lezen in de open brief.

Desinvesteren

De Wellcome Trust, na de Bill & Melinda Gates Foundation de grootste niet-gouvermentele schenker voor medisch onderzoek, wordt door de ondertekenaars van de petitie geroemd om zijn eerdere werk. De organisatie moet zijn investeringen in bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen zo snel mogelijk afbouwen, aldus de ondertekenaars.

De liefdadigheidsorganisatie liet eerder aan The Guardian weten dat het per bedrijf in deze sector bekijkt of het al dan niet desinvesteert. Ook stelt de Wellcome Trust dat zij al enige successen hebben geboekt dankzij de druk die zij als aandeelhouder kunnen uitvoeren. Zo beloofde bijvoorbeeld Shell om te gaan rapporteren wat de klimaatverandering betekent voor de toekomstige resultaten van het bedrijf.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: The Guardian | Foto: Wikipedia

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen