Noors oliefonds desinvesteert in Daewoo wegens kappen regenwoud

19-08-2015 13:46 | Door: Dimitri Reijerman

De Noorse centrale bank, verantwoordelijk voor de reusachtige oliefondsen, desinvesteert in de Zuid-Koreaanse bedrijven Daewoo International en staalconcern Posco.

Het Norges Bank Investment Management, dat wordt beheerd door de centrale bank van Noorwegen, heeft momenteel bijna € 800 mrd. Het fonds heeft aangegeven dat het zijn belangen in Daewoo International en staalconcern Posco gaat afstoten, meldt Eco-Business.

Volgens de centrale bank investeren de Zuid-Koreaanse bedrijven in projecten waarbij in Zuidoost-Azië tropische regenwouden worden gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. Om dezelfde reden desinvesteert het fond ook in de Maleisische firma's Genting Bhd en IJM Corp Bhd. Afhankelijk van het belang gaat het om miljoenen tot honderden miljoenen euro's.

Omstreden palmolieproject

De Noorse centrale bank, die claimt dat al zijn beleggingen een duurzaam karakter hebben, zegt dat Posco en Daewoo betrokken zijn bij een omstreden palmolieproject in het Indonesische Papua.

Volgens de plannen moet er 32.500 hectare regenwoud worden gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. Het bedreigde stuk regenwoud wordt door het Wereld Natuur Fonds als ecoregio aangemerkt vanwege de bijzondere biodiversiteit.

Het Noorse oliefonds stelt dat de deelnemende bedrijven, ondanks herhaalde verzoeken, niet hebben kunnen aantonen hoe zij de kap van de betreffende stukken regenwoud kunnen voorkomen.

Ook zouden er aanwijzingen zijn dat er delen van het regenwoud in brand worden gestoken om land vrij te maken voor de oliepalm, een methode die verboden is in Indonesië. Bovendien zouden de Maleisische bedrijven regenwoud hebben gekapt in een gebied dat is aangemerkt als habitat van de orang-oetan.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Eco-Business | Foto: Aul Rah, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen