Duurzame crowdfunding ook in de VS succesvol

Duurzame crowdfunding ook in de VS succesvol

09-01-2013 11:21 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Binnen een dag haalde crowdfundingsplatform Mosaic $313.000 (€240.000) op voor vier projecten in zonne-energie. Net als in Nederland slaat crowdfunding aan in de VS.

Meer dan vierhonderd kleine investeerders stopten gemiddeld $700 (€535) in vier zonnepaneelprojecten. De geldschieters krijgen een jaarlijks rendement van 4,5 procent.

“We zien dat er een enorme transitie van fossiele brandstoffen naar schone energie op komst is en we vinden dat mensen daar aan moeten kunnen verdienen,” zei Billy Parish, de directeur van Mosaic.

Crowdfunding

Via crowdfunding kunnen ondernemers die via de reguliere kanalen lastig aan geld komen toch hun financiering rondkrijgen. Banken worden buitenspel gezet door investeerders en bedrijven direct met elkaar zaken te laten doen.

Het Nederlandse Oneplanetcrowd.nl haalde op deze manier al €208.000 op voor duurzame bedrijven.

Zo haalde WakaWaka (Swahili voor helder licht) €157.000 op via Oneplanetcrowd.nl. Dat was meer dan zes keer zoveel dan de beoogde €25.000. Met dit geld gaan de oprichters in ontwikkelingslanden een goedkoop en veilig alternatief bieden voor petroleumlampen.

Power to the people

Dat Mosaic zo snel zo veel geld bij elkaar haalde ziet Parish als een signaal dat er veel onbeantwoorde vraag is. Mensen willen zelf bepalen waar hun geld heengaat. Volgens de directeur is dat democratie ten top.

“Door schone energie in de handen van het grote publiek te leggen wordt een cruciale stap gemaakt richting een authentieke democratie. Het publiek wil een hoog rendement en wil weten waar hun geld in word geïnvesteerd,” zei Parish.

In totaal heeft Mosaic al $1,1 mln (€840.000) opgehaald. Voor investeerders die aan aanvullende voorwaarden voldoen staat nog één project open voor inschrijving.

Foto: James Cridland via Flickr.com

Bron: Grist

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen