Schiphol en KLM steken geld in slimme Nederlandse sensors

KLM

25-08-2015 10:28 | Door: Dimitri Reijerman

Via het Mainport Innovation Fund investeren Schiphol en KLM in de Nederlandse start-up Undagrid, een bedrijf dat logistieke internet-of-things-toepassingen bouwt.

Undagrid heeft in een joint-venture met adviesbureau S-P-S International een track & trace-sensor ontwikkeld. Onder andere Schiphol gebruikt deze zogeheten GSETrackers. De kleine modules voor het doorgeven van data worden geplaatst op objecten zonder stroomaansluiting of motor, zoals bagagekarren en vliegtuigtrappen.

De GSETrack-modules vormen onderling een zogeheten mesh network. In dergelijke netwerken communiceren de apparaten onderling en geven ze via elkaar de informatie door naar een centraal systeem. Het Unagrid-systeem bevat een gps-module en laat de objecten continu hun positie doorgeven.

Besparen op materieel

Het systeem bespaart tijd en geld doordat beheerders materieel efficiënter kunnen inzetten en onderhouden beter kunnen plannen. KLM claimt dankzij het systeem minder voertuigen op de luchthaven nodig  te hebben.

Het GSETrack-systeem zelf is energiezuinig. Volgens de start-up kunnen twee batterijen per GSETracker voldoende stroom leveren om de netwerkmodules drie tot vijf jaar onafgebroken te laten functioneren.

Welk bedrag via het innovatiefonds, waarin ook de Rabobank en de TU Delft zetelen, in Undagrid is gestoken, is niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat de technologie ook in andere sectoren gebruikt kan worden, zoals in havens. In de havens van Rotterdam en Amsterdam worden al proeven gedaan met de Nederlandse track & trace-technologie.

KLM

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Undagrid | Foto: Andrew Nash via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen