€ 11 mln groeigeld voor subsidievrije duurzame bedrijven

31-08-2015 13:32 | Door: Dimitri Reijerman

Investeringsfonds Social Impact Ventures NL heeft zijn eerste tranche van € 11 mln samengebracht. Het geld is bestemd voor sociale ondernemingen met een significante maatschappelijke impact op mens en milieu.

Het kersverse fonds, dat de naam Social IV heeft gekregen, is van plan om bedragen tussen de € 500.000 en € 3 mln te steken in duurzame Nederlandse bedrijven die een gezonde groei laten zien. Ook mogen de ondernemingen geen overheidssubsidies ontvangen.

De eerste investeringen zijn al in 2014 gedaan. Zo stak het investeringsfonds € 1 mln in de firma Taxi Electric. Dit bedrijf zet elektrische auto's in en gebruikt 50-plussers zonder baan als taxichauffeur. Op deze wijze heeft de start-up zowel impact op de maatschappij als het milieu, zo stelt het fonds.

Taxi Electric ontvangt, net als andere taxibedrijven, € 5.000 subsidie voor de aanschaf van elektrische taxi's. De Gemeente Amsterdam vult dat bedrag voor bedrijven in de eigen stad aan met nog eens € 5.000. 

Fonds van € 30 mln

Op termijn wil Social Impact Ventures NL zijn Social IV-fonds opschalen tot circa € 30 mln. Het geld is afkomstig van Nederlandse ondernemers, families en instituten die 'het geloof delen in de kracht van ondernemerschap voor een betere toekomst'.

Het Social IV-team is opgericht door sociaal ondernemer Willemijn Verloop en Machtelt Groothuis, actief in de investeringsbranche. Verder maken de ondernemers Warner Philips, Helmer Schukken, Astrid de Reuver en Jelle van der Steeg deel uit van het team. Zij beloven ondernemingen niet alleen te steunen met groeikapitaal maar ook met ondersteuning en toegang tot netwerken.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Social Impact Ventures NL | Foto: Images Money, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen