Investeringen Nederlandse schone energie dalen 84%

Investeringen Nederlandse schone energie dalen 84%

17-01-2013 10:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nieuwe investeringen in hernieuwbare energie in Nederland zijn vorig jaar met 84 procent gedaald.

Dat blijkt uit cijfers van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) op verzoek van DuurzaamBedrijfsleven.nl. De totale investering in hernieuwbare energie daalde van $1,39 mrd (€1,04 mrd) in 2011 naar iets meer dan $219 mln (€164 mln) in 2012.

BNEF signaleerde vooral een daling in zogeheten asset finance deals, waarbij financiering voor een project wordt opgehaald middels een onderpand. In 2011 werden zes grote deals op deze manier gesloten, waaronder de biomassacentrale Golden Raand van Eneco in Delfzijl.

In 2012 werden slechts twee deals met deze constructie afgerond: de renovatie van windmolenpark Kreekraksluis in Zeeland en zonnepark De Zonnefabriek in Amsterdam.

Niet te stellig

BNEF waarschuwt wel voor al te stellige conclusies. Een daling van 84 procent klinkt dramatisch, maar “[b]ij kleinere landen zoals Nederland zien we meer variatie in de resultaten, aangezien het totale aantal deals een stuk kleiner is. Elke deal levert daarmee een grote bijdrage aan de eindsom.”

Toch is de daling ook wereldwijd te zien. In 2012 liep de mondiale investering in hernieuwbare energie terug naar $268,7 mrd (€200,8 mrd), een daling van 11 procent. Belangrijkste oorzaken blijven beleidsveranderingen en onzekere regelgeving.

 

Foto: Colin Brace

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen