Oproep van € 60 mrd om omstreden lobbygroepen te verlaten

03-09-2015 12:00 | Door: Dimitri Reijerman

ShareAction, een organisatie die duurzaam investeren aanmoedigt, heeft energie-, mijnbouw- en chemiebedrijven opgeroepen afscheid te nemen van lobbygroepen die zich tegen het Europese klimaatbeleid keren.

ShareAction doet de oproep in een open brief gericht aan de energiebedrijven BP, EDF, Statoil en Total, mijnbouwbedrijven Glencore, Rio Tinto en BHP Billiton, en de chemiereuzen Johnson Matthey en Proctor and Gamble.

Deze bedrijven, allen beursgenoteerd, zijn betrokken bij lobbyorganisaties die in de ogen van ShareAction proberen het EU-beleid ten aanzien van klimaatverandering en milieu op een negatieve wijze te beïnvloeden.

De energie- en chemiereuzen zouden via de lobby's met name uit zijn op het verzachten of het van tafel krijgen van nieuwe, veelal strengere wetgeving. Als 'regressieve' brancheorganisaties noemt ShareAction onder andere FuelsEurope, Cefic en BusinessEurope.

Vertrek

ShareAction roept de negen multinationals op om de omstreden lobbygroeperingen direct te verlaten en niet langer te steunen. Daarbij verwijst de organisatie naar een onderzoek van het Policy Studies Institute van de University of Westminster. Daarin wordt geconcludeerd dat bedrijven met op papier een sterk duurzaamheidsbeleid tegelijkertijd lid zijn van deze brancheorganisaties.

ShareAction vertegenwoordigt investeerders met een totaal vermogen van ruim € 60 mrd. Onder andere het omvangrijke Zweedse nationale pensioenfonds maakt deel uit van ShareAction.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: ShareAction | Foto: Billy Wilson, via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen