Bedrijfsleven investeerde vorig jaar € 3,6 mrd in duurzaamheid

04-09-2015 12:29 | Door: Dimitri Reijerman

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft in 2014 voor € 3,6 mrd in energiebesparende maatregelen en duurzame technieken gestoken. Met name het mkb profiteert hiermee van fiscale voordelen.

Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. In totaal ontvingen de ondernemingen meer dan € 200 mln aan fiscale voordelen.

De RVO.nl biedt bedrijven fiscale voordelen als zij investeren in duurzame projecten en energiebesparende maatregelen die niet direct terugverdiend kunnen worden, maar wel een voordelige impact hebben op het milieu en maatschappij.

De overheidsorganisatie stelt dat met name mkb-bedrijven massaal gebruikmaken van de fiscale maatregelen: in totaal werden vorig jaar meer dan 33.000 aanvragen ingediend bij de RVO.nl, waarvan 80 procent door kleine en middelgrote bedrijven.

Led en zonnepanelen

Op het gebied van energiebesparingen waren investeringen in zonnepanelen in 2014 het meest populair: er kwamen 4.679 aanvragen voor de Energie Investeringsaftrek binnen. Voor investeringen in LED-verlichting ontving de RVO.nl 3.238 aanvragen.

Bij de regeling Milieu Investeringsaftrek \ Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\VAMIL) kwamen 15.012 aanvragen binnen. De RVO.nl betaalde € 8 mln voor elektrisch aangedreven voertuigen en € 23 mln voor investeringen in melkveestallen.

In totaal was er in 2014 iets meer dan € 83 mln te verdelen voor de MIA\VAMIL-regeling. Het meeste geld is vorig jaar geïnvesteerd in duurzame bouw (€ 735 mln), mobiliteit (€ 561 mln) en duurzame voedselproductie (€ 540 mln).

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: RVO | Foto: Schaffhausen, via Wikipedia, Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen