Dow Jones schrapt 'industry leader' Volkswagen uit DSJI

volkswagen diesel

29-09-2015 09:31 | Door: Dimitri Reijerman

Dow Jones heeft het aandeel Volkswagen uit zijn Dow Jones Sustainability Index verwijderd. Eerder werd de Duitse autofabrikant in de graadmeter nog gezien als marktleider in zijn sector.

De Dow Jones Sustainability Index is een lijst van beursgenoteerde bedrijven die volgens de opstellers van de DSJI excelleren op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dow Jones heeft laten weten dat het aandeel van Volkswagen op 5 oktober na het sluiten van de beurs in Frankfurt uit de index zal worden verwijderd.

Voor Dow Jones is de dieselaffaire waarin Volkswagen verstrikt is geraakt aanleding geweest voor een herevaluatie van het Duitse autoconcern, momenteel de grootste autofabrikant ter wereld. Op basis van dit onderzoek heeft het financiële informatiebedrijf besloten Volkswagen uit de DSJI World-, DSJI Europe- en de overige DSJI-indices te schrappen. Daarmee is Volkswagen de titel industrieleider kwijt in de sector 'auto's en componenten'.

Verkoop in Nederland stilgelegd

In Nederland heeft VW-importeur Pon besloten om 4.100 auto's, voorzien van een Euro 5-dieselmotor met de gewraakte software, voorlopig niet te verkopen. Het gaat om modellen van Volkswagen, Audi, Seat en Skoda. Pon wil afwachten of Volkswagen met antwoorden komt op de vraag of, en zo ja hoe, de dieselmotoren aangepast kunnen worden.

De affaire met dieselwagens die teveel stikstofoxiden uitstoten treft Volkswagen in het hart. In verschillende landen is de verkoop aan banden gelegd en in Duitsland en de Verenigde Staten zijn juridische procedures gestart.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Dow Jones | Headerfoto: Volkswagen | Foto car of the year: Mariordo Mario Roberto Duran Ortiz - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen