'Financiële stabiliteit komt onder druk door klimaatverandering'

Tyfoon

01-10-2015 16:59 | Door: Dimitri Reijerman

Mark Carney, de baas van de Bank of England, heeft in een speech gewaarschuwd over het gevaar van financiële instabiliteit als gevolg van klimaatverandering. Met name bedrijven actief in fossiele energie en verzekeraars lopen grote risico's.

Tijdens een toespraak gericht op de verzekeringsmarkt waarschuwt Carney dat verzekeraars in de gevarenzone kunnen komen als gevolg van klimaatverandering. Hij wijst erop dat de schadebedragen als gevolg van weersomstandigheden al flink zijn toegenomen.

Daarnaast lopen energiebedrijven die fossiele energie winnen het risico dat zij op de middellange termijn aansprakelijk worden gesteld door de gevolgen van klimaatverandering. Zij zullen dit proberen af te wentelen op de verzekeraars.

Ook de overgang naar een duurzame economie geeft risico's, met name voor de stabiliteit van de financiële markten. Zo kunnen veranderingen in beleid en technologie tijdens deze transitie ervoor zorgen dat sommige bezittingen fors in waarde dalen na een herbeoordeling.

Daarbij wijst Carney onder andere naar fossiele brandstoffen die nog in de grond zitten. Een groot deel daarvan is volgens wetenschappers 'onwinbaar' omdat die brandstoffen het klimaatprobleem alleen maar zou verergeren.

CO2-uitstoot inzichtelijker maken

De baas van de Bank of England hoopt dat op de aankomende G20-top in november en de Klimaatconferentie in Parijs in december afspraken worden gemaakt over het inzichtelijker maken van de CO2-uitstoot van bedrijven en sectoren.

Ook zouden alle ondernemingen moeten aangeven hoe zij hun emissies de komende tijd gaan afbouwen. Daarnaast wil Carney dat er meer financieringsmodellen ontstaan om duurzame investeringen mogelijk te maken.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Bank of England | Foto: NASA

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen