Bedrijfsleven roept EU op tot hervormen CO2-markt

Bedrijfsleven roept EU op tot hervormen CO2-markt

14-02-2013 16:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Diverse multinationals doen een dringend beroep op de EU om de Europese CO2-markt te hervormen.

Dit schrijven de dertig bedrijven en organisaties in een vandaag gepubliceerde open brief. Onder de ondertekenaars bevinden zich onder andere General Electric, Shell, Unilever, E.On en Energie-Nederland.  Ze willen dat de Europese Unie ingrijpt op de CO2-markt, het zogeheten Emission Trading System (ETS), zodat de CO2-prijs hoger wordt.

Op dit moment is er een overschot aan CO2-rechten waardoor de prijs van een ton CO2 zeer laag is: tussen de €4 en €6. Het ETS is bedacht om bedrijven te stimuleren om duurzaam te worden, maar door het overschot en de lage CO2-prijs werkt dit niet.

De bedrijven waarschuwen in de brief dat wanneer er niet wordt ingegrepen, de prijzen alleen maar verder zullen dalen en het voortbestaan van het ETS in gevaar komt. “Het mislukken van het Europese ETS zal de interne markt verstoren, waardoor een lappendeken van 27 verschillende klimaat- en energiemaatregelen zal ontstaan, variërend van regelgeving tot belasting.” Dat zou funest zijn voor de veelal grensoverschrijdende multinationals.

Geloofwaardig

Volgens de bedrijven moet de Europese Unie de economie stimuleren door nieuwe en koolstofarme industrieën te stimuleren, zoals in Australië, China en Zuid-Korea gebeurt. Europa moet weer leiderschap gaan tonen door actief bezig te zijn met klimaatverandering. “Er is actie vereist om de geloofwaardigheid en relevantie van het Europese ETS te herstellen.”

Volgende week wordt er in het Europese Parlement een besluit genomen over het wel of niet ingrijpen op de CO2-markt.

Hoe werkt het ETS?

Foto: Tom Redford

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen