Wereldbank en EIB gaan meer duurzame projecten financieren

12-10-2015 15:02 | Door: Dimitri Reijerman

De Wereldbank en de Europese Investeringsbank (EIB) gaan meer geld beschikbaar stellen om klimaatverandering tegen te gaan.

De ontwikkelingsbank maakte tijdens een vergadering van de Wereldbank in de Peruaanse hoofstad Lima bekend dat de bank over een periode van 5 jaar jaarlijks $ 29 mrd aan kredieten vrij gaat maken voor duurzame investeringsprojecten. In 2020 wil de Wereldbank bijna 30 procent van zijn verstrekte leningen aan groene projecten uitgeven.

De Wereldbank bepleit verder het beprijzen van CO2-uitstoot. Ook meent de ontwikkelingsbank dat subsidies voor fossiele brandstoffen aan banden worden gelegd, terwijl de toegankelijkheid tot duurzame energiebronnen te vereenvoudigen is. Deze afspraken worden mogelijk in december tijdens de Klimaatconferentie in Parijs gemaakt.

EIB trekt ook meer geld uit

De EIB heeft bekendgemaakt dat de bank tot 2020 circa 35 procent van zijn kredieten aan groene projecten zal besteden. Dat komt neer op een bedrag van $ 110 mrd, circa $ 22 mrd per jaar. Momenteel geeft de EIB 25 procent van zijn leningen uit aan duurzame projecten.

Volgens de EIB zijn de leningen gericht op landen die volgens de VN en de OECD extra kwetsbaar zijn door klimaatverandering.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Wereldbank, EIB | Foto: Wereldbank

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen