CO2-prijs in Californië hoger dan verwacht

CO2-prijs in Californië hoger dan verwacht

26-02-2013 13:20 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Op de CO2-markt van Californië zijn de CO2-rechten voor $13,62 (€10,39) per ton CO2 geveild: een hoger bedrag dan vooraf verwacht.

Het emissiehandelssysteem van Californië kent op dit moment een minimumprijs van $10,71 (€8,17) per ton CO2. Deze minimumprijs stijgt jaarlijks met vijf procent, plus inflatie. Voor de veiling van afgelopen week werd verwacht dat een CO2-recht $12,30 (€9,38) waard zou zijn. Het werd echter hoger: $13,62 (€10,39) per ton CO2.

De CO2-markt van Californië bestaat uit 12,9 miljoen rechten, met een totale waarde van zo’n $179 mln (€136 mln). De westelijke staat kent na Texas de hoogste CO2-uitstoot in de VS, en heeft als doel de uitstoot van broeikasgassen in 2020 beperkt te hebben tot het niveau van 1990. Het CO2-handelssysteem, na het Europese handelssysteem (ETS) het grootste ter wereld, moet hierbij helpen.

ETS

De Europese CO2-markt kent in tegenstelling tot Californië geen minimumprijs. Het ETS verkeert al tijden in problemen vanwege de veel te lage prijzen van CO2-rechten, veroorzaakt door de economische crisis en een overschot aan rechten.

Om de lage prijzen aan te pakken, zou het Europese Parlement vandaag gaan stemmen over een plan om het overschot aan rechten uit de markt te verwijderen. Vanwege besluiteloosheid uit Duitsland en oppositie tegen het plan vanuit Polen, is de stemming echter uitgesteld. Dit nieuws veroorzaakte gisteren een prijsdaling van bijna 12 procent, naar €4,57 per ton CO2.

Hoe werkt het ETS?

Bron: Environmentalleader, Reuters

Foto: Tru_vinci via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen