‘Duurzaamheid kan wereldwijd miljoenen banen opleveren’

‘Duurzaamheid kan wereldwijd miljoenen banen opleveren’

28-02-2013 11:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De transitie naar een duurzame economie kan de komende 20 jaar wereldwijd 15 tot 60 miljoen nieuwe banen opleveren. Maar dan moeten we het wel goed doen.

Dat zegt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties in een analyse. Volgens Peter Poschen, coördinator van het Green Jobs programma, biedt een transistie naar duurzaamheid kansen op nieuwe banen en ondernemingen. Hij schat dat de transitie in de komende twee decennia wereldwijd 15 tot 60 miljoen banen kan opleveren.

Natuurlijk wordt dat wel een uitdaging. Met name in de CO2-intensieve industrie, die in de meeste landen 10 tot 20 procent van de banen levert, zullen er banen verloren gaan. Daar staat tegenover dat er nu al steeds meer banen in de duurzaamheidssector bij komen.

Zo zijn er in de Europese Unie nu 15 miljoen banen die direct of indirect te maken hebben met verduurzaming. In Duitsland zorgt een renovatieprogramma voor de energie-efficiëntie van gebouwen jaarlijks voor direct 300.00 banen. Maar ook aan de andere kant van de oceaan komen er door verduurzaming meer banen bij. In Brazilie zijn dit er nu ongeveer 3 miljoen, samen goed voor bijna 7 procent van alle banen in het land.

Gebrek aan kennis

Volgens Poschen is een gebrek aan de juiste kennis en kunde op dit moment de grootste hindernis voor de transitie naar duurzaamheid. Hij pleit voor samenwerking tussen overheden en het bedrijfsleven om het onderwijs te verbeteren. Daarbij denkt hij aan alle leeftijden: jonge kinderen moeten lessen krijgen om ze bewust te maken van duurzaamheids-issues, maar er moeten ook opleidingen komen voor nieuwe duurzame beroepen zoals CO2-consultant en eco-designer.

Bron: International Labor Organisation

Foto: United Nations Photo via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen