Future Cities

Glow-in-the-dark-cement verlicht wegen zonder stroom

09-05-2016 10:05 | Door: Fitria Jelyta

Een lichtgevende cementsoort kan zonder elektriciteit wegen en fietspaden verlichten. Door de microstructuur van het cement te bewerken, heeft het verharde mengsel een levensduur van honderd jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van de Spaanse wetenschapper José Carlos Rubio van de Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo (UMSNH). Volgens de onderzoeker lost cement in water op als een bruistablet. Dit levert een gelachtig mengsel op. Bij dit proces ontstaan kristallen vlokken als een restproduct van verhard cement, stelt Rubio.

Door deze vlokken te gebruiken, is de wetenschapper erin geslaagd de microstructuur van het cement te bewerken tot een gel die overdag zonne-energie absorbeert en die in het donker als licht afgeeft. Hiermee zegt Rubio gebouwen, fietspaden en wegen tot twaalf uur lang te kunnen verlichten zonder gebruik te maken van elektriciteit.

Groen licht

Veelgebruikte bouwmaterialen die licht afgeven, zijn volgens de onderzoeker gemaakt van plastic. Te veel blootstelling aan UV-straling door de zon, verkort de levensduur van deze plastic materialen. Het lichtgevende cement is echter bestand tegen schade als gevolg van UV-straling, waardoor het verharde mengsel een verwachte levensduur heeft van honderd jaar.

Daarnaast is de nieuwe cementsoort milieuvriendelijk, doordat het gelachtige mengsel uit zand, stof of klei wordt gemaakt. Op dit moment kan het cement van Rubio blauw of groen licht afgeven. De felheid van het licht kan verder worden aangepast. De ontwikkelaar zegt het cementproduct op dit moment gereed te maken voor een marktintroductie. 

Winkeletalages duurzaam verlichten

In Frankrijk heeft de start-up Glowee een biologisch product ontwikkeld om winkeletalages duurzaam en zonder gebruik van elektriciteit te verlichten. De start-up maakt gebruik van bacteriën die voorkomen in diepzeeorganismen, zoals inktvissen, kwallen, koralen en plankton.

Deze bioluminiscerende bacteriën stellen de diepzeebewoners in staat om blauw-groen licht af te geven in het donker.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Investigacion y Desarrolo | Foto: Studio Roosegaarde via Investigacion y Desarrolo (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.