Future Finance

VNO-NCW vraagt overheid om voortrekkersrol (en € 200 mrd)

Hans de Boer VNO-NCW

19-09-2016 09:42 | Door: Erik Verheggen

VNO-NCW zegt dat de komende dertig tot veertig jaar € 200 mrd nodig is voor de energietransitie. Het bedrijfsleven zou staan te springen om zelf ook te investeren, maar mist een voortrekkersrol van de overheid.

Dat zei voorzitter Hans de Boer van de werkgeversorganisatie in het televisieprogramma WNL op Zondag. Volgens De Boer is binnen de Rijksbegroting de benodigde € 7 mrd per jaar beschikbaar. Een bedrijf als Shell staat volgens VNO-NCW “te springen” om zelf ook te investeren, maar het mist de tekenen vanuit de overheid dat “het menens is” met de energietransitie.

In mei van dit jaar liet De Boer al weten dat private partijen klaar staan om hun steentje bij te dragen. Een nieuw duurzaam investeringsfonds van € 100 mrd moet het gebruik van duurzame energiebronnen in de gebouwde omgeving, de industrie en in mobiliteit mogelijk maken.

De Boer pleitte er toen voor om met publieke middelen de investeringsdrempel voor het bedrijfsleven te verlagen en investeringsrisico’s verkleinen. Daarnaast moet de overheid mogelijk een deel van het rendement garanderen, zei hij.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: WNL op ZOndag | Foto: VNO-NCW

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.