Future Transport & Mobility

'Verduurzaming scheepvaart vergt nog veel inspanningen'

scheepvaart

24-02-2016 07:59 | Door: Dimitri Reijerman

Het Sustainable Shipping Initiative (SSI) stelt dat de diverse vergroeningsinitiatieven op stoom zijn gekomen, maar dat er de komende decennia van alle partijen nog veel inspanningen nodig zijn.

In het SSI zetelen onder andere ABN Amro, Maersk en AkzoNobel. De deelnemers willen de maritieme sector verduurzamen. Daarvoor is inmiddels een roadmap ontwikkeld die doorloopt tot 2040. Elk jaar wil het SSI concrete stappen zetten.

Een van de speerpunten in de roadmap is het terugdringen van de CO2-uitstoot: in 2040 moet de maritieme sector 90 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990. Dat moet worden bereikt door onder andere over te schakelen op biobrandstof, waterstof en windenergie.

Daarvoor heeft de organisatie het Save as you Sail-initiatief opgesteld, waarin modellen staan beschreven om duurzaam varende schepen financieel interessanter te maken. Ook de recycling is daar bij betrokken.

Uitdagingen

Volgens het SSI boeken zijn leden vooruitgang, onder, onder andere door meer bedrijven mee te laten doen aan het initiatief en kennis uit te wisselen. Desondanks geeft CEO Alastair Fischbacher in het jaarverslag aan dat er nog veel uitdagingen overwonnen moeten worden, ook op de korte termijn.

Een daarvan is het vaststellen van CO2-reductiedoelstellingen voor de maritieme sector, mede omdat deze sector niet is meegenomen in de afspraken in het COP21-klimaatakkoord. In de ogen van het SSI is dit een taak voor de Internationale Maritieme Organisatie van de Verenigde Naties.

Een ander aandachtspunt waar het SSI knopen over wil doorhakken, heeft betrekking op het verantwoord ontmantelen van oude schepen. Dat gebeurt in een aantal Aziatische landen op een veelal milieuonvriendelijke manier. Onder andere transportreus Maersk kondigde onlangs aan dat het bedrijf het recycleproces en de arbeidsomstandigheden op de 'sloopstranden' van het Indiase Alang wil verbeteren.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: SSI | Foto: By tsuna72 (Flickr: Unload) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten