Future Transport & Mobility

Trolleybussen gaan stroom terugleveren in Arnhem

Trolleybus

24-02-2016 13:33 | Door: Dimitri Reijerman

Het Zwitserse bedrijf Hess en het Duitse Vossloh Kiepe gaan voor vervoerder Hermes trolleybussen bouwen die stroom kunnen terugleveren.

De trolleybussen zijn bedoeld voor Arnhem. Tijdens het rijden slaan de bussen vrijgekomen remenergie op in accu's. De elektriciteit wordt via de bovenleiding teruggeleverd. De stroom komt beschikbaar in de woonwijk Schuytgraaf, schrijft Trouw. Met de elektriciteit die beschikbaar komt kunnen bijvoorbeeld elektrische auto's geladen worden.

Naast het leveren van stroom maakt het systeem het ook mogelijk om trolleybussen op routes te laten rijden waar geen bovenleiding beschikbaar is. Bovendien is vervoerder Hermes flexibeler als het bijvoorbeeld bussen moet omleiden.

De futuristische trolleybussen, die in 2017 gaan rijden, maken deel uit van het Europese project E-bus 2020. Arnhem hoopt met het project geheel emissievrij openbaar vervoer aan te kunnen bieden. Amsterdam, waar trams rijden, heeft belangstelling voor het Gelderse initiatief.

Een eerder project rondom de 'trolleybus 2.0' mislukte. De firma EL-KW kwam in de problemen bij het opleveren van de bus.

Ambitieuze plannen

Arnhem heeft ambitieuze plannen met betrekking tot een duurzame energievoorziening. Naast de trolleybussen wil de stad rond 2020 ook 125.000 zonnepanelen koppelen aan laadpalen voor elektrische auto's. De gemeente en het bedrijfsleven bouwen samen ook vijf zonnevelden en vier windturbines. Grote energiegebruikers in Arnhem-Noord krijgen een aansluiting op het warmtenet.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Trouw | Foto: public domain

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten