Future Transport & Mobility

Vernieuwd spoor bij Tilburg maakt route China-Brabant rechtstreeks

25-02-2016 16:58 | Door: Dimitri Reijerman

Bedrijventerrein Loven in Tilburg is voortaan toegankelijk voor elektrische locomotieven door de opening van een nieuw spoortraject. Het aantal vrachtwagenritten kan daarmee fors naar beneden.

Tot voor kort werd een tijdrovende en vervuilende methode ingezet om goederenwagons naar het Tilburgse bedrijventerrein te rijden, door een elektrische locomotief op een rangeerterrein te vervangen met een diesellocomotief. Door de elektrificatie van een spoortraject van 1 kilometer kan er voortaan een elektrische locomotief doorrijden naar de Railport Brabant in Tilburg.

78.000 ritten minder

Naast de duurzame voordelen en een tijdswinst is het elektrische vervoer volgens de initiatiefnemers ook goedkoper. Bovendien zijn er veel minder vrachtwagenritten nodig: schattingen gaan uit van 78.000 ritten minder per jaar.

Tal van bedrijven, waaronder de elektronicareuzen Sony, Samsung en Fuji, gaan de nieuwe spoorroute benutten. Deze loopt nu 'rechtstreeks' door naar China. Naast de duurzame voordelen van het uitsparen van vrachtwagenritten denkt de provincie dat het project ook een gunstig effect heeft op het verminderen van de verkeersdrukte in de omgeving.

De elektrificatie van het traject kostte € 1,1 miljoen. Deze kosten worden gedeeld door logistiek dienstverlener GVT Group of Logistics, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg. Het project maakt deel uit van het Beter Benutten-initiatief.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: GVT | Foto: GVT

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten