Future Transport & Mobility

Hoe goedkope accu's de elektrische auto toonaangevend maken

elektrische auto

26-02-2016 10:30 | Door: Dimitri Reijerman

De opmars van de elektrische auto is ontstuitbaar en zal een grote impact hebben op onder andere de oliemarkt. Dat is met name te danken aan structureel dalende prijzen van steeds betere accupacks.

Dat stelt Bloomberg op basis van een analyse en de daaruit opgestelde prognoses van de automarkt. Zo stellen de analisten dat rond 2022 een elektrische auto net zo duur zal zijn als een voertuig met een traditonele verbrandingsmotor. Dat is gerekend zonder subsidies. Daarmee komt een elektrische auto binnen het bereik van een gemiddeld huishouden en kan de elektrische auto de markt gaan veroveren.

De belangrijkste aanjager de komende jaren is het snel goedkoper worden van accutechnologie, onder andere veroorzaakt door schaalvergroting bij de productie. Aangezien accu's ruwweg een derde van de prijs van een elektrische auto uitmaken, heeft een prijsdaling veel impact op de totaalprijs.

Afgelopen jaar daalde de prijs van een lithium-ion-accu al met 35 procent en deze trend zal zich volgens Bloomberg voortzetten. Bovendien krijgen accu's steeds meer capaciteit, waardoor een elektrisch aangedreven auto langzaam maar zeker een grotere actieradius krijgt en afrekent met het nadeel dat deze voertuigen alleen geschikt zijn voor korte ritjes.

Voldoende grondstoffen

Een veelgehoord argument tegen een snelle opkomst van elektrische auto's, een tekort aan essentiële grondstoffen voor het grootschalig produceren van lithium-ion-accu's, klopt in de ogen van de analisten niet. Zij stellen dat de te delven voorraden aan lithium, kobalt, nikkel en mangaan tot zeker 2030 ruim voldoende zijn. Bovendien verwachten zij tegen die tijd accu's met andere chemische samenstellingen.

Hoewel er bij de toekomstverwachtingen uiteraard een flinke slag om de arm moet worden gehouden, wijst Bloomberg er wel op dat de kans aanzienlijk is dat de oliesector nog verder in de problemen komt. Overigens is ook nog onduidelijk welke impact zelfrijdende auto's zullen hebben. Zo denken de analisten dat door een succesvolle introductie van dergelijke voertuigen, gecombineerd met allerhande diensten, het marktaandeel van de elektrische auto rond 2040 zelfs kan doorschieten naar 50 procent.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Bloomberg | Foto: By Ludhiana E. Moreira Sales and Mario Duran (Mariordo) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten