Future Transport & Mobility

Luchthaven in Zuid-Afrika grotendeels over op zonne-energie

George Airport

01-03-2016 09:30 | Door: Dimitri Reijerman

In het Zuid-Afrikaanse George heeft Airports Company South Africa (ACSA) een zonnepark geopend. Deze levert een groot deel van de benodigde stroom aan het ernaast gelegen vliegveld. Vijf andere luchthavens krijgen ook zonneparken.

Het park heeft een oppervlak van 1,2 hectare en telt 3.000 zonnepanelen. De zonnepanelen kunnen George Airport, dat jaarlijks 600.000 passagiers verwerkt, momenteel 41 procent van de benodigde stroom leveren, meldt The South African.

Het zonnepark zal bij voltooiing een vermogen krijgen van 750 kilowatt. ACSA denkt dat dit vermogen voldoende zal zijn om overdag de luchthaven geheel van groene stroom te voorzien. Overtollige energie zal terugvloeien naar het stroomnetwerk.

George is de eerste luchthaven in Afrika die zijn stroom op duurzame wijze zelf genereert. Volgens ACSA kan het vliegveld veel geld besparen doordat de energieprijzen op het overbelaste vaste net snel stijgen in Zuid-Afrika. Daarnaast bespaart het vliegveld veel CO2-emissies. ACSA wil ook vijf andere vliegvelden die het in beheer heeft vergroenen door er zonnepanelen te plaatsen.

In India is al een luchthaven te vinden die geheel op zonne-energie kan draaien. Het gaat om Cochin International Airport. Op het luchthaventerrein zijn in totaal 46.150 zonnepanelen geplaatst.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: The South African | Foto: By Bair175 (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten