Future Transport & Mobility

Voetgangerszone in Brussel levert veel duurzame winstpunten op

Brussel

01-03-2016 14:06 | Door: Dimitri Reijerman

Het stadsbestuur van Brussel noemt het fors vergroten van de voetgangerszone in het centrum van de stad een 'succesverhaal'. Het aantal fietsers en voetgangers is fors toegenomen, terwijl de luchtvervuiling flink is verminderd en het verkeer vlotter doorstroomt.

Sinds juni vorig jaar is de voetgangerszone in Brussel aanzienlijk uitgebreid. In het gebied, de Vijfhoek geheten, zijn auto's niet welkom, al worden op bepaalde punten wel taxi's toegelaten. Daarmee krijgen fietsers en voetgangers in het gebied vrijwel het rijk voor hen alleen. Velen twijfelden bij de openstelling of de duurzame doelstellingen van het stadsbestuur wel werden behaald en het verkeer niet muurvast zou lopen, schrijft De Standaard.

Uit een evaluatie stelt het stadsbestuur dat de voetgangerszone een succesverhaal blijkt te zijn. Het aantal fietsers verdubbelde in de ochtendspits en ook in de avondspits fietsen de Brusselaars vaker. Uit tellingen blijkt verder dat het aantal voetgangers met een factor 2,5 is toegenomen en taxi's doen goede zaken doordat zij de klandizie met 14 procent zagen toenemen.

Ook heeft de voetgangerszone geen negatief effect gehad op het autoverkeer. Het verkeer rondom de Vijfhoek zou merkbaar vlotter doorstromen. Aan enkele knelpunten wil het stadsbestuur nog werken. Alle maatregelen om het verkeersbeeld in het centrum te verduurzamen sorteert ook een positief effect op de luchtkwaliteit: de vervuiling is met 64 procent afgenomen, zo stelt Leefmilieu Brussel.

Er zijn ook verbeterpunten: de busverbindingen kunnen beter en er zijn nog geen plekken aangewezen voor nieuwe parkeergarages. Ook klinkt er bij bewoners kritiek op het schrappen van 400 parkeerplaatsen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: De Standaard | Foto: By Paul IJsendoorn (http://www.flickr.com/photos/ijsendoorn/333903083/) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten