Future Transport & Mobility

Individueel reisadvies helpt bij beter spreiden van autoverkeer

Apps

04-03-2016 10:04 | Door: Dimitri Reijerman

Real-time advies op maat via mobiele apps wist autorijders in en rond Amsterdam tijdens een proef in veel gevallen sneller naar de plek van bestemming te dirigeren. Verkeerscentrales kunnen het verkeer zo gerichter sturen zodat de doorstroming verbetert.

Dat concludeert Rijkswaterstaat na een grootschalige proef met mobiele apps, onderdeel van het Praktijkproef Amsterdam-programma. Dit programma heeft tot doel om het verkeer met behulp van innovatie technologie beter te sturen.

Aan de praktijkproef, die vorig jaar plaatsvond, deden 40.000 automobilisten mee. Via diverse apps kregen zij op maat gesneden verkeersinformatie en routeadvies. Bovendien werd de informatie steeds ververst op basis van het actuele verkeersaanbod. De data kwam uit diverse bronnen, waaronder informatie van Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.

Effectief bij evenementen

Uit de proef is te concluderen dat de software vooral effectief is bij grote evenementen. Tijdens een aantal evenementen in Amsterdam, zoals Sail en de AutoRai, kon het verkeer beter worden gespreid over de aanvoerwegen en parkeerlocaties. Rijkswaterstaat zegt dat deelnemers aan de proef hierdoor sneller op de plaats van bestemming arriveerden. Meer dan 50 procent van de deelnemers volgde de adviezen op.

Bij forenzen was het effect volgens Rijkswaterstaat niet goed te meten, omdat het aantal deelnemers op de diverse filegevoelige plaatsen in de regio Amsterdam te laag was. Toch stelt Rijkswaterstaat dat uit de proef is gebleken dat individuele reisinformatie is te realiseren.

Bovendien had de gebruiker de keuze uit meerdere apps, waaronder de app Superroute van TNO en ARS Traffic & Transport Technology, en de mobiele app Adam en Eva, gemaakt door Amsterdam Mobiel van Arcadis en VID.

Kansen voor internet-of-things en big data

TNO, betrokken bij de proef, vertelt in een achtergrondverhaal op DuurzaamBedrijfsleven meer over het bereikbaar houden van metropoolregio's. Daarbij spelen big data en internet-of-things een belangrijke rol, zo vertelt Leo Kusters, Managing Director Urbanisation bij TNO.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Rijkswaterstaat | Foto: Rijkswaterstaat (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten