Future Transport & Mobility

Smartphone-app vergroot mobiliteit rolstoelgebruikers

07-03-2016 08:24 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers van de Universiteit Twente (UT) werken aan een techniek die passende routes voor rolstoelgebruikers kan vinden. Dit systeem vermijdt wegen en paden die niet geschikt zijn voor de wielen van een rolstoel.

De wetenschappers van de vakgroep Pervasive Systems van het UT-instituut CTIT hebben software ontwikkeld die gebruikmaakt van een smartphone. Met behulp van deze software kunnen de onderzoekers de kwaliteit, geschiktheid, en toegankelijkheid van wegen, paden en gebouwen voor rolstoelgebruikers in kaart brengen. Zo kunnen zij de mobiliteit van rolstoelgebruikers vergroten en de software helpt bijkomend letsel voorkomen die door trillingen van de rolstoelwielen worden veroorzaakt.

Volgens de wetenschappers houdt de huidige wetgeving voor de mobiliteit van rolstoelgebruikers nog geen rekening met specifieke aandoeningen en omstandigheden van individuele rolstoelgebruikers. Daarnaast is er weinig informatie over de aanwezigheid van liften en het soort wegdek dat geschikt is voor een rolstoel. Dit maakt het moeilijk om een passende route uit te stippelen voor de rolstoelgebruikers.

TomTom voor de rolstoel

De software benut de versnellingsmeters en het kompas in een smartphone die trillingen en hoekveranderingen van de rolstoel kan detecteren. Een speciaal ontwikkelde sensor data analytics tool maakt het mogelijk om deze gegevens te verwerken, te registreren en te delen via de smartphone van de rolstoelgebruiker. Op basis van de verwerkte data laat het systeem zien of de wegen geschikt zijn voor de rolstoel.

“Deze app krijgt in een later stadium een speciale TomTom-achtige functie waarmee alternatieve routes voor rolstoelgebruikers aangegeven kunnen worden”, zegt Hoogleraar Paul Havinga van de UT.

Trillingen

De onderzoekers zeggen dat een rolstoel gevoelig is voor trillingen die in veel gevallen door een oneffen wegoppervlakte worden veroorzaakt. Deze trillingen kunnen bijkomend letsel veroorzaken bij patiënten met een ruggenmergletsel. Daarnaast zijn wegen niet altijd vlak, waardoor de rolstoel uit balans raakt. Bij het rijden over ongeschikt wegdek kan een rolstoel zelfs vast komen te staan of onverwacht tot stilstand komen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Universiteit Twente | Foto: Rick McCharles, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten