Future Transport & Mobility

Volvo bepleit wereldstandaard voor laden elektrische auto

Volvo XC90

09-03-2016 13:37 | Door: Dimitri Reijerman

Volvo Cars wil dat alle bedrijven in de automotive-industrie zich scharen achter een gezamenlijke standaard voor het laden van elektrische auto's. Het Combined Charging System van het achterliggende Charging Interface Initiative moet daarvoor de basis vormen.

Volgens Volvo verbetert de accutechnologie snel en dalen de kosten voor de productie van elektrische auto's, maar blijft de laadinfrastructuur in veel gebieden nog achter. Daarom moet er een wereldwijde standaard komen om het laden van elektrische voertuigen zo eenvoudig mogelijk te maken.

CCS stekker

In de ogen van Volvo is het Combined Charging System (CCS) de meest veelbelovende standaard voor het laden van elektrische auto's. CSS combineert 1-fase laden met het snellere 3-fase laden, via een wisselstroom van maximaal 43 kilowatt of een gelijkstroom van maximaal 200 kilowatt. De CCS-standaard biedt ruimte tot 350 kilowatt.

Volvo, dat in 2019 een geheel elektrische auto wil uitbrengen en al plugin-hybrides levert, hoopt dat het samen met andere autofabrikanten de CCS-specificatie tot wereldstandaard kan verheffen. De autobouwer heeft zich daarom aangesloten bij het Charging Interface Initiative, de organisatie die de bestaande bedrade laadstandaarden heeft ontwikkeld. Het Charging Interface Initiative bekijkt momenteel de vereisten voor de verdere ontwikkeling van een wereldwijde laadstandaard en certificering voor automakers wereldwijd.

Voor het laden van elektrische auto's bestaan tal van verschillende stekkers met elk specifieke eigenschappen en specificaties. Daarnaast hanteren sommige fabrikanten hun eigen standaarden, zoals Tesla voor zijn Superchargers. Deze 'chaos' kost heel wat hoofdbrekens bij de berijder van een elektrische auto.

Audi en BMW

Inmiddels bekijken Duitse autofabrikanten opties voor draadloos laden. Zo werd onlangs bekend dat Audi en BMW een draadloos laadsysteem willen ontwikkelen. Door dit samen te doen kunnen zij de kosten drukken.  Beide bedrijven zijn al wel lid van het Charging Interface Initiative, net als Mercedes, GM, Porsche en Volkswagen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Gas2, Volvo | Foto: Volvo, By Hadhuey (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten