Future Transport & Mobility

Waterstof uit Fukushima voor duurzaam Olympisch vervoer

olympisch

10-03-2016 09:40 | Door: Thijs ten Brinck

De Japanse overheid wil in de prefectuur Fukushima een grote duurzame waterstoffabriek bouwen. Tijdens de Olympische Spelen van 2020 moet deze brandstof leveren voor 10.000 auto’s.

Over vier jaar organiseert Japan de Olympische Spelen, in en om de hoofdstad Tokyo. Eerder al kondigde de organisatie aan er een duurzaam sportevenement van te willen maken, met een hoofdrol voor waterstof als energiedrager.

Waterstof voor 10.000 brandstofcelauto’s

Een groot deel van de benodigde waterstof zal Japan produceren in Fukushima. Een groter elektrolyser zal daar met stroom uit windparken en aardwarmtecentrales water splitsen tot waterstof.

De Japanse overheid kijkt voor de opdracht van de bouw naar Japanse concerns als Hitachi Zosen maar ook naar Duitse spelers in de waterstofmarkt. Het doel is dat de duurzame waterstof goedkoper wordt dan waterstof die nu vrij komt als reststroom bij de productie van chemicaliën.

Het Olympische dorp, dat in 2020 17.000 mensen zal huisvesten, krijgt een waterstofnetwerk en brandstofcellen voor lokale stroomproductie. Daarnaast slaan de Japanse autobouwers Nissan, Toyota en Honda de handen ineen om de uitrol van waterstoftankstations in het land te versnellen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: The Japan Times | Foto: Shawn Carpenter, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten