Future Transport & Mobility

Coolblue onderzoekt retourlogistiek afgedankte elektronica

cpu

14-03-2016 09:32 | Door: Dimitri Reijerman

Webshopgigant Coolblue en de Belgische postbezorger Bpost doen mee aan een project van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) naar de retourlogistiek van afgedankte elektronica.

Webshops en logistieke bedrijven die actief zijn in België moeten volgens de Vlarema (Vlaams Reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaal-kringlopen en afvalstoffen) verplicht kosteloos oude apparaten meenemen als de consument die aanbiedt.

Volgens het VIL zijn veel van hen zich vaak niet bewust van dat deze aanvaardingsplicht ook van toepassing is op kleinere elektronica. Dit terwijl de populariteit van webwinkelen toeneemt en steeds meer consumenten van dit recht gebruik willen maken. De Vlaamse overheid zet in op strengere handhaving.

Om webwinkeliers en logistieke dienstverleners te helpen met dit probleem, is het VIL, dat zich omschrijft als een innovatieplatform voor de logistieke sector, samen met zes bedrijven het project Ikeo ((Inzameling Klein Elektro Online) gestart, Onder hen zijn postbedrijf Bpost en het Nederlandse webwinkelconcern Coolblue.

Doel van Ikeo is om een antwoord te bieden op de vraag hoe webshops en hun logistieke dienstverleners de aanvaardingsplicht voor elektronica kunnen organiseren. Zo wordt bekeken welke impact de benodigde retourlogistiek heeft op het retourproces en hoe een consument bijvoorbeeld een verouderd mobieltje aan een koerier moet meegeven.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: VIL | Foto: By Ondřej Martin Mach (Ekolist) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten