Future Transport & Mobility

Aberdeen zet waterstofauto's in voor duurzaam deelautoproject

Hyundai

14-03-2016 12:07 | Door: Dimitri Reijerman

De Schotse stad Aberdeen gaat twee Hyundai ix35 SUV's inzetten voor een autodeelconcept. In Aberdeen rijden al waterstofbussen rond.

De twee ix35-waterstofauto's, die een actieradius van 525 kilometer bieden op een volle tank, zijn aangekocht dankzij een lening van Transport Scotland. De wagens ondergaan eerst een testperiode, waarna de firma Co-wheels de auto's in een deelconcept aan het publiek zal aanbieden.

Het op de weg brengen van de waterstofauto's moet niet alleen de inwoners van Aberdeen de kans geven om met een groen voertuig te rijden; het gemeentebestuur hoopt met de aanschaf ook de ontwikkeling van infrastructuur voor waterstof een duwtje in de rug te geven.

In de Schotse stad, met meer dan 210.000 inwoners, rijden al tien bussen rond die waterstof als brandstof gebruiken. Deze bussen vervingen 10 exemplaren die op diesel reden. Met de tien waterstofbussen heeft Aberdeen momenteel de grootste vloot van Europa.

Schotten op dreef met klimaatdoelen

De aanschaf van duurzame voertuigen vallen binnen het Schotse streven om de transitie te maken naar een fossielvrije toekomst. Schotland is er al in geslaagd om zijn CO2-emissies met 38 procent te verminderen ten opzichte van 1990.

Een hoge VN-medewerker prees de Schotten en kwalificeerde de klimaataanpak als 'voorbeeldig'. In 2020 wil Schotland zijn CO2-emissies met 42 procent hebben verlaagd.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Aberdeen City Council | Foto: Hyundai

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten