Future Transport & Mobility

Shell schakelt Kawasaki in voor waterstoftransport over zee

kawasaki

14-03-2016 12:29 | Door: Thijs ten Brinck

Olie- en gasconcern Shell werkt met het Japanse industrieconcern Kawasaki aan schepen die waterstof in vloeibare vorm over de oceanen kunnen transporteren.

Dat schrijft Nikkei Asia Review. Shell en Kawasaki slaan de handen in een om de leveringszekerheid van waterstof te vergroten.

De bron van de waterstof is minder duurzaam.

Door de schone brandstof vloeibaar te maken, is deze wereldwijd leverbaar en inzetbaar.

Kawasaki bouwt samen met Japanse partners aan een terminal die in 2030 jaarlijks 660.000 ton waterstof kan verladen. Dat staat gelijk aan 1,5 procent van Japans huidige energieproductie.

Al in 2020 plannen deze partners een pilot om de schepen en verlading van de waterstof te demonstreren. Bij normale druk kookt waterstof al bij een temperatuur van -253 graden Celsius. Dat maakt de uitdaging om het gas vloeibaar te maken en te houden nog groter dan bij LNG, vloeibaar aardgas.

Shell wil de schepen van Kawasaki gebruiken om waterstof vanuit Australië naar Japan en andere overzeese gebieden te vervoeren. In Australië wil Shell bruinkool vergassen tot waterstof.

Dezelfde schepen zijn echter ook inzetbaar om duurzaam geproduceerde waterstof te vervoeren. Japan zet, in aanloop naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo, zwaar in op een duurzame waterstofeconomie. In de prefectuur Fukushima bouwt Japan aan waterstoffabrieken die draaien op windenergie en aardwarmte.

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Nikkei, Kawasaki | Foto: Kawasaki

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten