Future Transport & Mobility

Loop Energy bouwt aandrijflijn op waterstof voor trucks

Loop Energy

15-03-2016 07:58 | Door: Dimitri Reijerman

Loop Energy heeft € 7,5 mln ontvangen van het innovatiefonds Sustainable Development Technology Canada (SDTC). Daarmee gaat Loop Energy zijn aandrijflijn op basis van waterstof in een truck implementeren.

De eFlow-aandrijflijn bevat een brandstofcel en een elektromotor. Deze bieden volgens de fabrikant voldoende vermogen voor heavy-duty trucks.

De eerste truck waarin de zogeheten eFlow-technologie wordt opgenomen, is een Class 8-truck. De vrachtwagen, gebouwd door het bedrijf Peterbilt, zal bij een transportbedrijf proefritten gaan maken om de betrouwbaarheid verder te testen. De schenking van SDTC, een Canadees innovatiefonds, maakt dit mogelijk.

'Volwaardig dieselalternatief'

Het Canadese Loop Energy claimt dat de eFlow-aandrijftechniek een volwaardig en duurzaam alternatief vormt voor aandrijflijnen op basis van een conventionele dieselmotor. In bepaalde gevallen zou de brandstofcel zelfs meer vermogen kunnen leveren dan een dieselmotor.

De aandrijflijn is vooral geschikt voor trucks die goederen tussen distributiecentra vervoeren in stedelijke gebieden en voor vrachtwagens met trailers voor containertransport. Laatstgenoemde vrachtwagens zijn vaak actief in havens.

Een vervoersbedrijf kan jaarlijks de uitstoot van 64 ton CO2 verminderen als een vrachtwagen is voorzien van de brandstofcel van Loop Energy, zo claimt de motorfabrikant. In Noord-Amerika zijn dieseltrucks verantwoordelijk voor 20 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen binnen de transportsector.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Loop Energy | Foto: Loop Energy

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten