Future Transport & Mobility

Nederlanders testen vloeibaar aardgas als luchtvaartbrandstof

cessna

15-03-2016 09:00 | Door: Thijs ten Brinck

Een consortium onder leiding van het Groningse bedrijf Clean Tech Aviation (CTA) test vliegtuigmotoren die draaien op gecomprimeerd of vloeibaar aardgas.

Samengeperst of vloeibaar gemaakt aardgas is in de scheepvaart en het wegtransport in opkomst als schoner alternatief voor brandstoffen uit aardolie.

Aardgas brandt schoner en stoot tot een kwart minder CO2 uit

Clean Tech Aviation onderzoekt met de Hanzehogeschool Groningen en de TU Eindhoven of aardgas in de lucht ook kerosine kan vervangen.

Met de bouw van een nieuw laboratorium, waarbij ook Gasunie, Gasterra en energiebedrijf Engie betrokken zijn, zet CTA in op duurtests van nieuwe vliegtuigmotoren.

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Piper, bouwer van kleine propellervliegtuigen, heeft de intentie uitgesproken om met CTA samen te werken.

Verder is het Groningse bedrijf in gesprek met Cessna, Rolls Royce en andere spelers uit de luchtvaart om op termijn vliegtuigen op liquid of compressed natural gas (LNG of CNG) te ontwikkelen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: CTA | Foto: Cory W. Watts, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten