Future Transport & Mobility

Platooningtest met 50 semi-autonome voertuigen op A2

Volvo

16-03-2016 07:58 | Door: Dimitri Reijerman

Woensdag rijden ruim vijftig semi-zelfrijdende auto's op de A2 in treintjes tijdens de Nationale Platooning-test. Verzekeraarsmakelaar en initiatiefnemer Aon ziet kansen voor de technologische innovatie in voertuigen voor de verzekeringsindustrie. 

Tijdens de Nationale Platooning Challenge rijden vijftig semi-autonome voertuigen van BMW, Hyundai, Mercedes, Tesla, Toyota en Volvo mee. De voertuigen zijn voorzien van de meest recente veiligheidsinnovaties. De proef volgt op een succesvolle pilot op een afgesloten circuit van de RDW in Lelystad. Daarbij werden de semi-autonome mogelijkheden van dertien auto's van diverse merken getest.

De proef op de A2 is bedoeld om de voordelen en risico’s van hoog autonome auto’s in kaart te brengen. Ook moet de proefrit uitwijzen of het gebruik van systemen als adaptive cruise control, lane keeping assist en blind spot detection bijdragen aan een betere verkeersdoorstroming en veiliger rijgedrag.

Voertuigveiligheid

Aon wil met de testresultaten in de hand werkgevers erop wijzen dat veilige mobiliteit onderdeel van hun zorgplicht is. Zakelijke rijders kiezen volgens de verzekeraarsmakelaar bij de vervanging van hun leaseauto vaak met hun portemonnee en zelden op basis van voertuigveiligheid.

Nu de automaat onder zakelijke rijders aan populariteit wint, komen accessoires als adaptive cruise control voor meer automobilisten binnen handbereik.

Verzekeraars kijken met interesse naar de proef. Mogelijk draagt de test bij aan een totaaloplossing voor aansprakelijkheidsvraagstukken en het verzekerbaar krijgen van autonoom en semi-autonoom vervoer, denkt Aon.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Aon | Foto: Volvo (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten