Future Transport & Mobility

Leaseplan: auto krijgt andere rol in mobiliteit

highway

18-03-2016 15:04 | Door: Dimitri Reijerman

Leaseplan stelt dat de toenemende verstedelijking, de opkomst van internet-of-things en de zelfrijdende auto er voor zorgen dat de rol van de auto in de mobiliteitssector zal gaan veranderen.

Het leasebedrijf schrijft in een trendrapport dat de komende twee decennia de mobiliteit sterk zal veranderen. De alsmaar toenemende verstedelijking speelt daarbij een belangrijke rol. Rond 2050 zal 70 procent van de wereldbevolking in de stedelijke omgeving wonen. De auto zal daarbij een minder vooraanstaande rol gaan spelen, eenvoudigweg omdat er geen ruimte is.

De mobiliteit zal daarom komen te liggen op multimodaliteit. Er zullen meer vervoersbewegingen komen. Multimodaliteit zorgt ervoor dat onder andere deelautoconcepten terrein zullen winnen, met name in het voor- en natransport vanaf OV-knooppunten. Internet-of-things, die intelligente apps mogelijk maken, moet de reiziger daarbij op weg helpen en hen de beste vervoersmogelijkheden aanbieden.

Zelfrijdende auto

Buiten de stad verwacht Leaseplan een belangrijke rol voor zelfrijdende auto's. Deskundigen denken dat autonome voertuigen het mogelijk maken dat er meer auto's de infrastructuur kunnen benutten. Omdat een inzittende van een zelfrijdende auto kan werken, zal de auto in de buitengebieden gaan concurreren met het openbaar vervoer. Mogelijk kiezen zelfs meer mensen buiten de stad voor dergelijke voertuigen, mits de technologie betaalbaar is.

De zelfrijdende auto heeft ook een keerzijde: doordat er gewerkt wordt in het voertuig gaan mensen mogelijk vaker kiezen voor een dergelijk voertuig. Dit kan meer verkeersdrukte opleveren, net als een hogere milieubelasting.

To-go-contracten

Leaseplan verwacht dat in de toekomst leaserijders hun voertuig mogelijk met andere klanten van het leasebedrijf kunnen delen, met een financieel voordeel tot gevolg. Mogelijk komen er flexibele 'to-go-contracten', waarbij werknemers zelf kiezen welke vervoersmiddelen zij willen benutten.

Om deelautoconcepten toegankelijker te maken, moeten er volgens experts overkoepelende software komen die de vloot van diverse deelautopartijen centraal ontsluit. Dit zorgt voor meer schaalgrootte. Ook zien zij een kans weggelegd voor technologie die een deelautogebruiker herkent en tal van instellingen personaliseert in een voertuig, zoals radiozenders en de stand van de stoel.

Leaseplan zegt dat het bedrijf zal inspelen op de veranderende markt. Zo zegt het bedrijf mogelijkheden te verkennen om de klassieke autolease aan te vullen met vernieuwende mobiliteitsconcepten.

stedelijk gebied

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Leaseplan | Foto: By kennymatic [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons, Leaseplan

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten