Future Transport & Mobility

ABB in consortium voor open laadprotocol elektrische bussen

VDL

18-03-2016 16:46 | Door: Dimitri Reijerman

ABB doet mee aan een open laadprotocol voor elektrische bussen. Dit open protocol moet de verkoop van elektrische bussen aanjagen.

De laadinfrastructuur is ontwikkeld door ABB, het Brabantse Heliox en Siemens. Door de benodigde standaard niet propriëtair maar open te maken, moet er uiteindelijk een Europese standaard ontstaan. Onder andere busfabrikanten Volvo, VDL, Irizar en Solaris hebben aangegeven deze te gaan gebruiken. Ook andere partijen kunnen de standaard gebruiken.

De laadtechnologie is zowel geschikt voor snelladers bij eindhaltes als voor laadsystemen die de bussen in de nacht kunnen laden. Voor de snelladers onderweg kunnen elektrische bussen gebruikmaken van een pantograaf of contactplaten. Het laden in de busremise kan via de beproefde Combined Charging System (CCS)-laadstandaard. Elektrische auto's gebruiken al CCS-laders.

Via de Europese organisatie Cen-Cenelec en de internationale ISO/IEC-organisatie moet de standaard verder vorm krijgen. Rond 2019 en 2020 moeten er respectievelijk Europese en wereldwijde standaarden klaar zijn. Met de standaardisatie hopen de deelnemende bedrijven dat elektrische bussen aantrekkelijker zijn, doordat verschillende merken van de laders gebruik kunnen maken.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: ABB/VDL | Foto: VDL

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten