Future Transport & Mobility

Nieuwe NS Sprinters bieden gescheiden afvalinzameling

NS

21-03-2016 16:01 | Door: Dimitri Reijerman

De nieuwe Sprinters die NS bij de firma Stadler inkoopt, vergroten de mogelijkheid voor de reiziger om afval gescheiden weg te gooien. Dat is te danken aan een nieuw type afvalbak op het balkon.

Bij de aanbesteding van de nieuwe Sprinters koos NS voor de Flirt-trein van treinenbouwer Stadler. Deze stoptrein heeft een beproefd ontwerp en is inmiddels al duizend maal verkocht. NS krijgt 58 treinstellen geleverd.

NS

Om het openbaar vervoer verder te verduurzamen, heeft de nieuwe Sprinter geen losse afvalbakjes meer bij de passagiersstoelen. Een grotere afvalbak staat voortaan op het balkon. Bovendien biedt deze de mogelijkheid om papier en plastic afval gescheiden in te zamelen. NS plaatste dergelijke afvalbakken eerder al op stations.

Treinreizigers krijgen in de nieuwe Sprinters ook de mogelijkheid om mobiele apparatuur op te laden, meldt de spoorvervoerder. In totaal bieden de stoptreinen de forens bijna 10.000 stopcontacten en circa 5.000 USB-aansluitingen, zowel in de eerste als tweede klas.

De oplaadpunten zijn onderaan de stoelen geplaatst. Dankzij de groene stroom die de NS afneemt - in 2018 rijden alle elektrische treinen in Nederland op windenergie van Eneco - kan de treinreiziger zijn apparatuur bovendien op een duurzame wijze opladen. Overigens biedt de Sprinter ook standaard wifi.

Betere toegankelijkheid

Om de toegankelijkheid van het OV verder te verhogen, biedt de nieuwe Sprinter betere rolstoeltoegankelijkheid dankzij een speciale uitschuiftrede. Ook heeft elk treinstel een rolstoeltoegankelijk toilet en speciale rolstoelplekken die tevens kunnen dienen voor het stallen van een fiets.

De NS gaat de treinen de komende tijd samen met Stadler op het Nederlandse spoor testen. In de dienstregeling van 2017 moeten de Sprinters verlichting gaan bieden in de momenteel vaak overvolle treinen, onder andere veroorzaakt door materiaalkrapte.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: NS | Foto's: NS

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten