Future Transport & Mobility

‘€ 400 mln te besparen met slimme benutting parkeerplaatsen’

parkeren

21-03-2016 18:30 | Door: Thijs ten Brinck

De Amsterdamse start-up Parkbee levert systemen die bedrijfsparkeerplaatsen beschikbaar maken voor particulieren. Parkbee heeft al 25 parkeeropties op populaire locaties.

Met de slagboom-software en smartphone-app van partner Parkmobile biedt Parkbee goedkope parkeerplekken op toplocaties in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

“In Amsterdam betaal je bij ons bijvoorbeeld maar € 2 per uur”, zegt Wouter de Bruijne, commercieel directeur van Parkbee, tegen DuurzaamBV Radio. “We weten allemaal wat de standaard tarieven zijn in het centrum.”

Duurzamer en goedkoper parkeren

Ook voor de eigenaren van bedrijfsvastgoed op toplocaties biedt Parkbee een mooie deal. In de avonden en weekenden, wanneer de bedrijfsgarages leegstaan, is de vraag naar parkeerplaatsen volgens De Bruijne juist het hoogst.

“De gebouweigenaar krijgt 50 procent van de inkomsten”, zegt de commercieel directeur. De afgelopen periode heeft Parkbee elke maand gemiddeld vijf tot tien locaties kunnen toevoegen aan zijn parkeersysteem.

Terwijl de bedrijfsgarages op drukke momenten leegstaan, bouwen steden nieuwe openbare parkeergelegenheden. De derde winst ligt dan ook bij de gemeentes. Alleen al Amsterdam steekt de komende jaren naar schatting € 400 mln in nieuwe parkeerinfrastructuur.

“Het is de vraag of je zoveel nieuwbouw nodig hebt”, zegt De Bruijne. “Er zijn duizenden plekken beschikbaar in Amsterdam en Rotterdam.”

Naast de vermeden kosten van het bouwen van nieuwe parkeerplaatsen stelt De Bruijne ook een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van binnensteden. Een groot deel van de gereden kilometers in het centrum gaat op aan het zoeken naar een vrije parkeerplek.

Met Parkbee en Parkmobile besparen bestuurders op dit loze brandstofverbruik. Daarnaast gaat de bouw van een betonnen parkeergarage gepaard met veel CO2-uitstoot. Met betere benutting van bestaande parkeerruimtes is ook die impact grotendeels te vermijden. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Foto: Toshiyuki IMAI, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten